Blog

Afla de ce criterii trebuie sa tii cont atunci cand alegi usa de la intrare

Alegerea unei usi exterioare nu este o „misiune“ tocmai usoara. Spunem asta pentru ca aceasta hotarare implica multe decizii importante ce trebuie luate, care trebuie sa aiba in vedere  mai multe aspecte. Materialul din care este realizata usa de la intrarea in locuinta, designul si culoarea acesteia contribuie semnificativ la aspectul general al casei sau apartamentului.

In general, usa de la intrare presupune existenta unui sistem complet, care inglobeaza canatul, tocaria, pragul, accesoriile de prindere in pereti si sistemele de inchidere si securizare precum cilindrii, broaste, yale etc.

Iata cateva aspecte care trebuie luate in considerare atunci cand iti alegi o usa de intrare in locuinta:

Trebuie sa cereti cat mai multe informatii referitoare la compozitia si structura usii, precum: protectia termica, fonica si antiefractieinainte. Toate materialele folosite la fabricarea acesteia, cat si modalitatea de dispunere a acestora (determina rezistenta si stabilitatea in timp a usii achizitionate).

Acesoriile pentru securizarea intrarii trebuie sa fie alese o data cu achizitionarea usii, eventual de la acelasi furnizor. Astfel, se evita situatiile cand usile nu permit instalarea dispozitivelor de protectie cumparate separat de la un alt furnizor.

Aspectul estetic

Aspectul usii este foarte important, deoarece stilul arhitectonic al casei trebuie sa-si gaseasca corespondent in stilul si accesoriile usii de la intrare. Prin culoare si model, aceasta trebuie sa fie in ton cu intreaga amenajare, ba chiar sa-i adauge un plus de valoare prin calitatile sale decorative.

Rezistenta in timp

Din cauza faptului ca sunt expuse conditiilor dificile existente la exterior, usile de intrare isi pierd aspectul initial mult mai repede decat cele din interior, care sunt mult mai bine protejate. Daca puneti accent pe decorul in stil clasic sau traditional, alegeti o usa din lemn.

Pentru siguranta si protectie insa va puteti orienta spre o usa metalica. Aceasta este, de regula, protejata cu folii de tabla galvanizata dispuse pe structuri din lemn sau otel. In general, miezul panoului poate fi tip fagure de stabilizare, din placi de PAL plin, perforat sau triplustratificat, adesea ranforsate suplimentar cu bare de otel.

Materialul din care este realizat usa

In zilele noastre, este mai greu de apreciat materialul din care este realizata usa, doar la o prima impresie. Au aparut materiale noi si combinatii realizate cu scopul de a valorifica la maximum avantajele fiecarui material in parte. Lemnul este folosit pentru placarea usilor la exterior, iar miezul panoului se fabrica din materiale dure sau semidure. Se pastreaza astfel avantajul decorativ al lemnului, in timp ce rezistenta si stabilitatea usii sunt asigurate de structura dura, eventual blindata cu o folie metalica din otel.